Νέα

Χορός!

Ο Πλάτωνας έγραψε:

 «Το να τραγουδάει και να χορεύει ωραία κανείς, σημαίνει ότι έχει καλή παιδεία»,

αφιερώνοντας ένα μεγάλο μέρος της προσοχής του στη σημασία του χορού για την εκπαίδευση στην πραγματεία του των «Νόμων». Στο ίδιο έργο αναφέρει ότι ο χορός προήλθε από τη φυσική επιθυμία όλων των νεαρών πλασμάτων να εκφράσουν τις συγκινήσεις τους και ιδιαίτερα τη χαρά τους, μέσα από την κίνηση του σώματος έκανε ωστόσο και έναν συσχετισμό ανάμεσα στις λέξεις χορός και χαρά.
Η θεραπεία μέσω του χορού έχει τις ρίζες της στον σύγχρονο χορό και στις πρωτοπόρους Isadora Duncan, Martha Graham και Doris Humphrey, oι οποίες ίδρυσαν τον εκφραστικό χορό όπου επιτράπηκε ο αυθορμητισμός, η δημιουργικότητα και η προσωπικότητα. Η εξέλιξη της χοροθεραπείας ως ιδιαίτερου ψυχοθεραπευτικού κλάδου, συμβαδίζει με την εξέλιξη των ψυχαναλυτικών θεωριών και ψυχοθεραπευτικών προσεγγίσεων, αλλά και του σύγχρονου χορού που στράφηκε σε νέες αξίες, όπως ο αυθορμητισμός, η αυθεντικότητα, η ατομική έκφραση. Η συνεχόμενη ανάπτυξή της έχει οδηγήσει στη διαμόρφωση ποικίλων μεθόδων και τεχνικών. Αυτές αντανακλούν τις διαφορετικές προσεγγίσεις των
Ο χορός σμιλεύει το σώμα και συσφίγγει τους μύες.  Είναι ο πιο διασκεδαστικός και ωφέλιμος τρόπος να γυμναστείς και να αδυνατίσεις. Ταυτόχρονα τα οφέλη για την καρδιά και τους πνεύμονες είναι άμεσα και μακροχρόνια.
Ο χορός είναι φυσική και συνάμα ψυχική δραστηριότητα. Οι κινήσεις του συνδέονται με συγκινήσεις τις οποίες ξυπνούν ή εκφράζουν. Πιο συγκεκριμένα, οι κινήσεις συλλαμβάνονται «μιμητικά» από ένα εξωτερικό μοντέλο και ξυπνούν στον χορευτή μια συναισθηματική αντίδραση, ή παράγονται από αυτόν τον ίδιο «σε αυτοσχεδιασμό» και γίνονται φορείς των ψυχικών του καταστάσεων. Και στις δυο περιπτώσεις, ο χορός αποτελεί το ενωτικό σημείο ανάμεσα στο έξω και στο μέσα και χρησιμοποιεί το σώμα ως δηλωτικό – εκφραστικό μέσο
Ο χορός είναι μια πολύ καλή μορφή άσκησης για πολλούς λόγους:
Χόρεψε για μία ώρα κάθε μέρα και θα δεις να αδυνατίζεις κάθε εβδομάδα χωρίς κανέναν κόπο ή στέρηση!
Μαθαίνουμε να στεκόμαστε καλύτερα και να αναπνέουμε σωστότερα.
Για τους περισσότερους ο χορός είναι μια σωματική και πνευματική πρόκληση καθώς συνδυάζει τον ρυθμό και τη συνεργασία μαζί με κινήσεις που απαιτούν πλήρη αυτοσυγκέντρωση. Ακριβώς αυτός ο συνδυασμός αυτοσυγκέντρωσης – άσκησης μπορεί να αυξήσει τα εγκεφαλικά κύτταρα στον ιππόκαμπο. Η αύξηση των εγκεφαλικών κυττάρων στον ιππόκαμπο είναι εξαιρετικής σημασίας καθώς η συγκεκριμένη περιοχή συνδέεται άμεσα με προβλήματα μνήμης. Η αύξησή τους επίσης ελαττώνει τις πιθανότητες να εμφανιστούν σε μεγάλη ηλικία παθήσεις, όπως η άνοια και η νόσος του Alzheimer. Η αναγέννηση των εγκεφαλικών κυττάρων μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Οπότε για τον χορό δεν υπάρχει ηλικία γι’ αυτό και βγάλτε τον ΡΥΘΜΟ που έχετε μέσα σας!

Κοινοποίηση σε:

X