Νέα

Μπαλέτο

Ναταλία Μακάροβα(foto)

Το μπαλέτο είναι είδος χορού, με καταγωγή από την Ιταλία του 15ου αιώνα, το οποίο αργότερα εξελίχθηκε στη σκηνική του μορφή, κυρίως στη Γαλλία και τη Ρωσία. Η μουσική συνοδεία είναι κατά κύριο  λόγο από το ρεπερτόριο της κλασικής μουσικής.

Ο χορός αυτός καθεαυτός καθορίζεται στα βήματα και τις κινήσεις του, ως μέρος μιας διεργασίας που ονομάζεται χορογραφία, η οποία με τη σειρά της εκτελείται από επαγγελματίες του χώρου και περιλαμβάνει άλλες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, όπως την ηθοποιία και τη μιμητική. Θεωρείται μια από τις πλέον υψηλόβαθμες τέχνες, που απαιτεί πολυετή εξάσκηση ώστε να φτάσει κανείς σε επαγγελματικό επίπεδο.

Η πιο γνωστή και δημοφιλής απόχρωση του μπαλέτου είναι αυτή που αναπτύχθηκε την εποχή του Ρομαντισμού, το λεγόμενο Λευκό μπαλέτο, όπου το βάρος πίπτει στην κορυφαία του χορού την πρίμα μπαλαρίνα , ενώ έχει καθιερωθεί η ένδυσή της με τη λεγόμενη γαλλική τουτού( κοντό φόρεμα από λευκό τούλι που αφήνει εκτεθειμένους τους μηρούς και επιτρέπει έτσι την ελευθερία κινήσεων.

Η εξέλιξη του μπαλέτου περιλαμβάνει τα είδη του εξπρεσιονιστικού και νεοκλασικού μπαλέτου, αλλά και στοιχεία του σύγχρονου χορού.

Η λέξη balletto προέρχεται από την ιταλική γλώσσα, στην οποία είναι υποκοριστικό της λέξης ballo, που σημαίνει χορός και που με τη σειρά της ανάγεται στη Λατινική λέξη ballo ή Ballare που σημαίνει χορεύω.

Κοινοποίηση σε:

X