Νέα

ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΧΟΡΟΣ

Ο σύγχρονος χορός προέκυψε ως μια μορφή επανάστασης ενάντια στις αρχές του κλασικού μπαλέτου. Οι χορευτές κινούνται πιο ελεύθερα με έντονη εκφραστικότητα. Χρησιμοποιούν τον χορό ως μέσο έκφρασης των προσωπικών τους συναισθημάτων. Συνήθως πριν ξεκινήσουν την χορογραφία αποφασίζουν τι είδους συναισθήματα θέλουν να μεταδώσουν στο κοινό, επιλέγοντας θέματα που τους εκφράζουν όπως ο έρωτας, η αποτυχία κλπ.
Ξεκίνησε στην Αμερική στα τέλη του 1920. Η γυναίκα που έθεσε τα θεμέλια του σύγχρονου χορού ήταν η Isadora Duncan. Η οποία απέρριψε τους αυστηρούς κανόνες του μπαλέτου τόσο στο σημείο των κινήσεων των χορευτών όσο και στην ενδυμασία θεωρώντας ότι το μπαλέτο έρχονταν σε αντίθεση με την ανθρώπινη φύση.

Έτσι πολλές χορεύτριες ακολούθησαν τα βήματα της όπως η Helen Tamiris και η Martha Graham. Η Helen Tamiris δεν ανέπτυξε κάποια τεχνική ή στυλ θεωρώντας ότι ο κάθε χορευτής πρέπει να χρησιμοποιεί τα δικά του εκφραστικά μέσα, ενώ η Martha Graham δημιούργησε την δική γλώσσα σώματος με συγκεκριμένη τεχνική βηματολογία δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σύσπαση και την χαλάρωση των μυών με κινήσεις κοφτές και δυναμικές.
Από τις αρχές του 20ου αιώνα χάρη στον Rudolph Laban, η χορευτική κίνηση χαρακτηρίζεται από 3 βασικά συστατικά : σώμα, χώρος, χρόνος.

Σώμα : το στοιχείο «σώμα» συμπεριλαμβάνει όλες
τις εφικτές κινήσεις του ανθρωπίνου        σώματος καθώς και τις επαφές του όπως έδαφος, παρτενέρ, αντικείμενα

Χώρος : υπάρχουν 2 οπτικές του χώρου. Ο κινεσφαιρικός που είναι ο χώρος που περιβάλλει το ανθρώπινο σώμα σε σχέση με τον κεντρικό άξονα και ο χώρος της σκηνής που είναι ο συνολικός χώρος όπου εξελίσσεται η χορογραφία.

Από το 1970 και έπειτα ξεκινούν από τις γειτονιές της Λατινικής Αμερικής και άλλα είδη χορού hip-hop, break-danse. Κυρίως από κακόφημες γειτονιές όπου συμμορίες χρησιμοποιώντας χορευτικές κινήσεις και ακροβατικά ήθελαν να δείξουν την δύναμη τους και την υπεροχή τους.
Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν την ανάγκη της τέχνης του χορού σε όλη την διάρκεια της ανθρώπινης ύπαρξης. Ο χορός είναι έκφραση, είναι κίνηση. Η κίνηση δεν είναι αποκλειστικό χαρακτηριστικό του χορού είναι και της γυμναστικής. Ο χορός είναι ένα είδος κίνησης που έχει μια αισθητική και δεν εκπέμπει απλά μια πληροφορία αλλά είναι ένα μέσο έκφρασης επικοινωνίας, ένας λόγος που βγαίνει από το σώμα.

Συντάκτης: Ευγενία Γρατσούνα

(παιδαγωγός, χορογράφος και κριτικός χορού)

Κοινοποίηση σε:

X