Ευγενία Γρατσούνα
Ιδιοκτήτρια,  Παιδαγωγός Μπαλέτου,  Χορογράφος & Κριτικός χορού

Η Τζένη Γρατσούνα αριστούχος απόφοιτη του πανεπιστημίου της Σόφιας Pancho Vladigerov γεννήθηκε στην Άρτα το 1975 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Τα πρώτα της βήματα στο χορό τα έκανε με το δάσκαλό της Σαράντη Πιτσά στο Πολύγωνο της Αθήνας στην ηλικία των 5 χρόνων και μέχρι τα 18 της χρόνια όπου ταυτόχρονα ολοκλήρωσε και τις σπουδές της στη Σιβιτανίδειο σχολή στον τομέα της πληροφορικής.

 

Ο χορός όμως…

Είχε γίνει ανάσα ζωής για εκείνη και έχοντας ζήλο και μεράκι γνωρίζει την μεγάλη δασκάλα και χορεύτρια του κλασικού μπαλέτου Καλίνα Μπογκόεβα όπου την παροτρύνει να συνεχίσει τις σπουδές της στον κλασικό χορό στην Σόφια της Βουλγαρία. Γρήγορα ετοιμάζεται με εντατικά μαθήματα και ξεκινάει τη φοίτηση στην Ακαδημία χορού και μουσικής της Σόφιας Pancho Vladigerov. To 1997 μπαίνει στην Ακαδημία παρακολουθεί μαθήματα ανελλιπώς μαθαίνοντας κλασικό χορό, κλασικό ρεπερτόριο, ιστορικούς χορούς, κάρακτερ,σύγχρονο μπαλέτο,ανάλυση μουσικής και ιστορία, ρυθμική, ανατομία, παιδοψυχολογία και ιστορία της τέχνης.

Οι στόχοι που απαιτεί η τέχνη του μπαλέτου διαμορφώνουν την προσωπικότητα μας και την εξέλιξη μας, ως μεμονωμένοι άνθρωποι αλλά και ως σύνολο μέσα στην κοινωνία!

Ευγενία Γρατσούνα

Το 2001…

Τελειώνοντας την Ακαδημία συνεχίζει με μεταπτυχιακά ως χορογράφος ενώ παράλληλα εργάζεται στην επαγγελματική σχολή της Θεσσαλονίκης διδάσκοντας μπαλέτο και θεωρία μπαλέτου. Αποκτάει την ικανότητα να αναλύει μουσικά έργα και να δημιουργεί εξαίσιες χορογραφίες όπως “Τόσκα” (Βουλγαρία 2003) “Γαλάζιος Δούναβης” (θεσσαλονίκη 2003), ” 4 εποχές” (Κατερίνη 2004), “Ντρίγκο” (Λεπτοκαρυά 2005), “Συλφίδα” (Αθήνα 2005). Παίρνει μέρος σε παραστάσεις ως χορεύτρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα παρακολουθεί σεμινάρια στο International Danse of Varna με την Καλίνα Μπογκόεβα, Φάνη Τσέρνεβα, Γεώργιο Έλκιν καθώς επίσης και στην Θεσσαλονίκη με τον Αντον Στόινοφ και Τάνια Μιλτένοβα.

Το 2003…

Τελειώνοντας το Master  συνεχίζει με δεύτερο μεταπτυχιακό ως κριτικός χορού. Ειδικεύεται στην ενδυματολογία και την ιστορία της τέχνης αποκτώντας έτσι το δικαίωμα της κριτικής ανάλυσης των παραστάσεων.

Το 2005…

Ανοίγει δική της σχολή στην Κατερίνη το “Atelier de la danse” , και ταυτόχρονα παρακολουθεί μαθήματα πιάνου και θεάτρου.

Το 2007…

Συνεχίζει τις σπουδές της ως διδάκτορας με θέμα “Πως ο χορός επιδρά στην ψυχοσωματική ανάπτυξη του ανθρώπου ανά τους αιώνες”.
Συνεχίζει μέχρι και σήμερα ως διευθύντρια και δασκάλα στην σχολή της, έχοντας στόχο να προσφέρει με τις γνώσεις της και τις εμπειρίες της στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου.

X